Lojistik Yönetimi Nedir? 

10.07.2023
975
Lojistik Yönetimi Nedir? 

Tedarik zincirinde önemli bir rol oynayan lojistik, tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de önemini korumaya devam ediyor. Bir ürünün üretildiği aşamadan nihai tüketiciye ulaştırılana kadar olan tüm süreç lojistik nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Ürün paketlemesi, depolanması, nakliye ve dağıtımı gibi birçok işlemi kapsayan bu lojistikte ürün temini ve tedariğinde hassas bir sürecin söz konusu olduğunu belirtmeliyiz. Bu kapsamda günlük hayattaki birçok faaliyetin ve ürün tedariğinin aksamaması adına profesyonel ve titiz bir lojistik yönetimi sağlanmalıdır. Peki lojistik yönetimi nedir?

Farklı sektörlerde her türlü ürünün üretim aşamasından nihai tüketiciye ulaşana kadar olan sürecin planlanması, denetlenmesi ve planlamanın uygulanması, lojistik yönetimi tanımı olarak verilebilir. Herhangi bir küçük alışverişten büyük ölçekli firmaların ürün tedariğine kadar her türlü alanda lojistik yönetimi, önemli görevler üstlenmektedir.

Lojistik Yönetimi Ne İş Yapar?

Bilindiği üzere hizmet sektörleri başta olmak üzere her alanda müşteri beklentisini karşılamak, kaliteli ve hızlı hizmet sunmak son derece önemlidir. Bu kapsamda lojistik yönetimi; lojistik alanında yürütülen faaliyetlerin sorunsuz ve kesintisiz olarak gerçekleştirilmesini, ürün tedariğinin hızlı ve doğru zamanda yapılmasını, bunlarla birlikte müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlar. 

Lojistik yönetiminin tanımından sonra lojistik yönetimi ne iş yapar sorusu da sıklıkla araştırılan bir konudur. Kapsamlı bir süreç olan lojistik alanında, başta tedarik zincirinin kontrolünü sağlamak üzere araç takibini yapmak, ürün sayımları ve müşteri talep ve şikayetlerini inceleyerek çözüme ulaştırmak gibi birçok görev yer alır. Lojistik departmanının alanına giren bu görevlerin yönetimi, planlanması ve uygulamasının profesyonel şekilde yürütülmesi ise, lojistik yönetiminin görevi olarak ele alınır. Genel olarak ele almak gerekirse lojistik yönetimi;

  • Sürecin etkili bir şekilde yürütülmesini
  • Teslimatların aksama olmadan zamanında yapılmasını
  • Verilen hizmetlerin denetlenmesini
  • Uygulamaların ve sürecin, prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi görevlerini yerine getirir.

Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılır?

Neredeyse her yönetim sürecinde olduğu gibi yapılacak işlerin kusursuz bir şekilde yerine getirilmesinin ilk koşulu hiç kuşkusuz başarılı bir plandır. Bu sebeple özellikle uluslararası lojistik yönetimi ve lojistik alanında alınan her aksiyon için öncelikle doğru bir planlama yapılması gerekiyor. Planlama aşamasında ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaştırılma aşamasına kadar tüm süreç ele alınır ve süreçte yapılacak faaliyetler, tamamlanma süreleri, gerekli izinler ve bu alanda çalışacak tecrübeli ekibe kadar olan tüm detaylara yer verilir.

Bir ekip çalışması olarak ele alacağımız lojistik yönetiminde sürecin her aşamasının istenilen şekilde gerçekleştirilmesi için personellerin ekip çalışmasına yatkın olması, her çalışanın işini en iyi şekilde yapabilmesi ve sürecin geneline hakim olabilmesi önemlidir. Bu şekilde herhangi bir açık ile karşılaşılmadan ürün tedarik zinciri kusursuz şekilde çalışır.

Bunlara ek olarak herhangi bir hata ve aksaklık durumunda kriz yönetimi ile süreç başarılı bir şekilde yürütülmeli, minimum zaman kaybı ve minimum hasar ile ürün teslimatı sağlanmalıdır. Kriz yönetimi, diğer birçok sektörde olduğu gibi lojistik alanında da son derece önemli sayılan bir kavramdır. Lojistik firmalarının başarısını etkileyen bu unsurla birlikte lojistik yönetimi kusursuza yakın bir şekilde gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir > Lojistik Nedir?

Lojistik Yönetiminin Önemi

Günümüzde her büyük firmanın, profesyonel bir lojistik firması ile çalışma gerekliliği söz konusudur. Ürün tedariğinin sağlanması ve firma ürünlerinin, hizmetlerinin hedef kitleye ulaştırılmasında lojistiğin önemi yadsınamaz. Üretici/tüketici ve gönderici/alıcı arasındaki sürecin profesyonel şekilde yürütülmesi için firmalar, alanında uzman ve başarılı işlere imza atmış nakliye ve lojistik firmaları ile çalışmaktadır. 

Ulusal ve uluslararası düzeyde binlerce ürünün teslimat noktasına hasarsız ve zamanında ulaştırılması oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu karmaşıklığı ortadan kaldırma, bir plan dahilinde gerçekleştirmek, alıcıyı bekletmemek, hasarsız teslimat yapmak ve tüm bunlarla birlikte müşteri beklentisini en iyi şekilde karşılamak, lojistik yönetiminin önemini vurgular.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.