Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar

03.01.2020
721
Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar

Günümüzde nakliye ve lojistik faaliyetleri kapsamında tercih edilen ve kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Çeşitlilik gösteren bu taşımacılık faaliyetleri arasında ise yük taşımacılığının yapıldığı iki farklı yöntem öne çıkıyor. İntermodal taşımacılık ve kombine taşımacılık olarak bilinen iki farklı yöntem, sahip olduğu taşıma sistemleri, taşıma süreci ve müşterilere sunduğu avantajlar ile birbirinden ayrılmaktadır. Kombine taşımacılık, multimodal taşıma olarak da bilinmekte olup Intermodal ve multimodal taşımacılık farkları ve avantajlarını öğrenmek, sürece hakim olmanızı ve dolayısıyla ihtiyaçlarınıza tam olarak cevap verip vermediğinden emin olmanızı sağlar. 

Kombine taşımacılık ve intermodal arasındaki fark gözetildiğinde en temel farkın taşıma şekli olduğu ifade edilebilir. İntermodal taşımacılık yükün kabı değiştirilmeden kara, deniz ve havayolları fark etmeksizin birden fazla taşıma kombinasyonunu içerebilmektedir. Kombine taşımacılıkta yüklerin konteynerler arasında aktarımı söz konusu olmakla birlikte yük, onu taşıyan araçla başka bir araca yüklenir.

Intermodal Taşımacılık

Lojistik faaliyetlerinde sıklıkla tercih edilen intermodal taşımacılık, en az iki veya daha fazla servis türü kullanılarak yapıldığı taşıma şekli olarak tanımlanabilir. Bu taşıma türünde yükün taşıma kabı açılmaz. Elleçleme (Handling) denilen eşyanın başka kaba aktarılması, kabının değiştirilmesi ya da yenilenmesi durumlarının söz konusu olmadığı bir taşıma türüdür. Kabı değiştirilmeyen yük, sürecin başında sahip olduğu taşıma kabı ile farklı taşıma araçlarına yüklenerek teslim edilecek noktaya ulaştırılır. Müşteri ihtiyacı, yük türü ve yol durumları gibi seçenekler göz önünde tutularak belirlenen ulaşım güzergahı, kullanılacak araçların belirlenmesinde rol oynar. İntermodal taşımacılık birbiriyle bağlantılı süreçlerden oluşuyor olsa da kullanılan her bir taşıma modu, faaliyetin ayrı bir ayağını oluşturur. Bu sebeple her bir taşıma modunda ayrı bir sözleşme yapılması durumu söz konusudur. 

Kombine Taşımacılık

En az iki taşıma modunun kullanıldığı kombine taşımacılık, bu yönüyle intermodal taşıma türü ile benzerlik gösterir. Ancak çalışma sistemi, kombine taşımacılık yönetmeliği ve süreçte bulunan bazı işlemler, kombine taşıma türünü intermodal taşımacılıktan ayırır. Multimodal taşımacılık olarak da ifade edilebilen kombine taşımacılıkta ayırıcı en önemli fark yükün taşındığı aracın bir başka araca aktarılarak taşınmaya devam etmesidir. Bununla birlikte intermodal taşımacılıkta olduğu gibi elleçleme ve yükün aktarımı gibi işlemler söz konusu değildir. Bu işlemlerde kullanılan ekipmanların yerine taşıma aracının diğer taşıma aracına sorunsuz aktarımını sağlayacak rampa veya tekerlekli araç gibi ekipmanlar kullanılır. Bu kapsamda kombine taşıma süreci içerisinde genellikle dökme yüklerin taşımacılığının yapıldığını söylemek mümkün.

İlginizi Çekebilir >> Konteyner Taşımacılığı

Intermodal ve Kombine Taşımacılık Farkları

Kendi içlerinde birçok avantaja sahip olan intermodal ve kombine taşımacılık aynı zamanda süreç, yönetmelikler ve taşıma sistemleri açısından farklılık gösterir. İhtiyacınıza ve beklentilerinize en uygun taşımacılık türünü belirleyebilmek adına Intermodal ve kombine taşımacılık farkları net şekilde bilinmeli ve detaylara hakim olunmalıdır. Bu kapsamda intermodal ve kombine taşıma farklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • İntermodal taşımacılıkta yük kabı değişmezken kombine taşımacılıkta yüklerin konteynerler arası aktarımı söz konusu olabilmektedir. 
  • İntermodal taşımacılıkta yüklerin bulunduğu kap, taşıma modlarına göre farklı araçlara yüklenirken kombine taşımacılıkta yükün taşındığı araç başka bir araca aktarılır.
  • Kombine taşımacılıkta ilk kullanılan ulaşım yöntemi karayolu taşımacılığı olmaktadır.
  • İntermodal taşımacılıkta her bir taşıma modu sürecin farklı ayağını oluşturduğundan her bir taşıma modunda ayrı bir sözleşme yapılır. Kombine taşımacılık bunun aksine tek bir sözleşme ile tüm taşımacılık sürecini garanti eder. 
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.